
- Το έργο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 -
Ο κύριος στόχος του έργου TeRiFiQ είναι να επιτευχθεί σημαντική μείωση του περιεχομένου σε νάτριο – λιπαρά και λιπαρά – σάκχαρα των πιο συχνά καταναλισκόμενων τροφίμων στην Ευρώπη με ταυτόχρονη διατήρηση των διατροφικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων τους, της ασφάλειά τους και του προσιτού κόστους τους τόσο από τη βιομηχανία όσο από τους καταναλωτές ώστε να εξασφαλιστεί η ευρεία αποδοχή των τεχνολογιών, που θα αναπτυχθούν από το έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Να μειωθούν:
- το περιεχόμενο σε νάτριο (μέχρι 30%) σε 3 διαφορετικά είδη τυριών (μαλακά, ημίσκληρα και σκληρά τυριά) και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η ποιότητα του περιεχομένου των λιπαρών.
- τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο (μέχρι 50%) σε βρασμένα και ξηρά ζυμούμενα αλλαντικά με τη χρήση εναλλακτικών τεχνολογιών (πολλαπλά γαλακτώματα, κρύο-κρυστάλλωση, κλπ) και ανασχεδιασμό των διεργασιών.
- τα κορεσμένα λιπαρά και τα σάκχαρα σε πιλοτικά αρτοπαρασκευάσματα μέχρι 25%.
- το περιεχόμενο σε κορεσμένα λιπαρά (μέχρι 50%) των σαλτσών, που χρησιμοποιούνται σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Mε ταυτόχρονη διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, των ιδιοτήτων υφής, που έχουν και της αποδοχής των καταναλωτών.
- Να εξετάσουν την αποδοχή των καταναλωτών για τη νέα σύσταση των προϊόντων και να ελέγξουν τη διατροφική τους ποιότητα, έτσι ώστε να τα βελτιώσουν ως προς τη γευστική τους απόδοση και την αποδοχή από τους καταναλωτές.
- Να επιδείξουν τα βελτιωμένα αυτά τρόφιμα σε έναν μεγάλο αριθμό ΜΜΕ και να διασφαλίζουν τη μεταφορά τεχνολογίας στη βιομηχανία.