- Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015 -

Το έργο SINERGIA έχεο κύριο στόχο να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων (ΜΜΕ) να προσεγγίσουν τα κέντρα καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα και να προωθήσει τη μεταφορά τεχνολογίας προς αυτές, ώστε να οδηγηθούν προς καινοτόμες λύσεις, που βελτιστοποιούν το κόστος σε σχέση με τα ενεργειακά οφέλη, που επιτυγχάνονται σε κάθε τμήμα της παραγωγικής τους αλυσίδας.

Επιμέρους Στόχοι

Ο γενικός στόχος του έργου SINERGIA είναι να προωθήσει τη μεταφορά τεχνολογίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, προκειμένου να:

  • Εντοπιστούν καινοτόμες διαδικασίες για την εφαρμογή μοτίβων ενεργειακής απόδοσης στην παραγωγική διαδικασία.
  • Διασφαλιστεί ευρεία διάδοση των τεχνολογικών λύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2 στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και των αντίστοιχων παραγωγικών συστημάτων στις εμπλεκόμενες περιοχές MED.
  • Ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ευρω-Μεσογειακή και την παγκόσμια αγορά, ευθυγραμμίζοντας τη συνολική οικονομική στρατηγική της Μεσογείου στον Κλάδο των Τροφίμων με την αειφόρο χρήση των πόρων, σύμφωνα με τη Στρατηγική Ανάπτυξης της Ευρώπης προς το 2020.

    Το έργο SINERGIA θα προσδιορίσει και θα ομαδοποιήσει στρατηγικούς (πιλοτικούς) παραγωγικούς κλάδους της Βιομηχανίας Τροφίμων ακολουθώντας 2 βασικές παραμέτρους:
  • έκφραση των διαφόρων περιοχών (περιφέρειες, επαρχίες, παραγωγικά συστήματα, κλπ.) ή / και των παραγωγικών τομέων, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του έργου και του προγράμματος MED,
  • υποκλάδους που παρουσιάζουν τάση και υψηλό δείκτη διαπερατότητας στην τεχνολογική καινοτομία, καθιστώντας δυνατή την επιτυχή εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, που επιτρέπουν υψηλά περιθώρια βελτίωσης

Οι δράσεις του SINERGIA, που υλοποιούνται σε 7 συγκεκριμένες πιλοτικές περιοχές MED και σε 3-4 συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων (στην Ελλάδα: Βιομηχανίες Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Αρτοβιομηχανία και Βιομηχανία Οίνου / Ζύθου), έχουν τους ακόλουθους επιμέρους στόχους: 

  • Κεφαλαιοποίηση των σχετικών έργων MED και Τεχνολογικής Έρευνας-Επίδειξης, που αφορούν στην καινοτομία στον Κλάδο των Τροφίμων (υπάρχουσα κατάσταση) και εστίαση στους κρίσιμους παράγοντες, που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση στη Βιομηχανία Τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των φραγμών διείσδυσης στην αγορά σε μερικούς από τους σημαντικότερους και βασικούς παραγωγικούς κλάδους της Μεσογειακής βιομηχανίας ειδών διατροφής).
  • Αναγνώριση των καινοτόμων λύσεων (Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων για την προσομοίωση μεγάλων επεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης και Ανάλυσης Κόστους Κύκλου Ζωής), που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επιτύχουν υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και τις υποστηρίζουν ώστε να αναλάβουν σωστές επενδυτικές επιλογές.
  • Ανάπτυξη δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας σε διακρατικό επίπεδο, με σκοπό την τόνωση επενδυτικών πολιτικών με βάση τις χαμηλότερες εισροές ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις φάσεις μετατροπής και μεταποίησης του προϊόντος και της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Πολλαπλασιασμός σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο παραγωγής, του συνεταιριστικού μοντέλου ενεργειακής απόδοσης του έργου SINERGIA σε ένα ευρύτερο φάσμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων ενδιαφερομένων, μέσω της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων γραφείων οικολογικής καινοτομίας σε κάθε περιοχή του έργου, καθώς και μέσω της προώθησης Συμφωνιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την τόνωση της στροφής προς παραγωγικά μοντέλα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, στη χρήση των ΑΠΕ και των συνεργιών που εκμεταλλεύονται καλύτερα τους ενδογενείς πόρους των εν λόγω περιοχών.

Η Κοινοπραξία

Συντονιστής του έργου είναι η Ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξη (ΕΝΕΑ) και η κοινοπραξία αποτελείται συνολικά από 8 εταίρους.

  • ENEA – Ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης – ΙΤΑΛΙΑ
  • FEDERALIMENTARE – Ιταλικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών – ΙΤΑΛΙΑ
  • CRITT IAA PACA – Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας του Αγροτοδιατροφικού Τομέα – ΓΑΛΛΙΑ
  • FIAB – Ισπανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών – ΙΣΠΑΝΙΑ
  • GZS – Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σλοβενίας - Επιμελητήριο Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων – ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • ΣΕΒΤ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – ΕΛΛΑΣ
  • ΚΑΠΕ – Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΕΛΛΑΣ
  • AZZRI – Οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη της Istria ΕΠΕ στο Pazin – ΚΡΟΑΤΙΑ

Εξωτερικός συνεργάτης

SETBIR – Ένωση Βιομηχάνων και Παραγωγών Γαλακτοκομικών, Κρέατος και Τροφίμων της Τουρκίας – ΤΟΥΡΚΙΑ

Tο έργο SINERGIA χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα MED και έχει διάρκεια από την 1η Ιουνίου 2013 εώς 30η Ιουνίου 2015. 

Αποτελέσματα

Ενα έργο για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Βιομηχανία Τροφίμων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2015, το ευρωπαϊκό έργο SINERGIA, που είχε ως στόχο την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις Τροφίμων, αφού εκπληρώθηκαν πλήρως όλοι οι στόχοι του.

Η παρακαταθήκη του έργου είναι τα 3 on-line εργαλεία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των Επιχειρήσεων Τροφίμων:

  • FET (Food Energy Technology): Βάση δεδομένων τεχνολογιών βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας.
  • ESAT (Energy Self-Assessment Tool): On–line αξιολόγηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων.
  • Geo-SINERGIA: Χάρτης εφαρμογών και προμηθευτών τεχνολογιών βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας της Βιομηχανιών Τροφίμων.

Τα εργαλεία αυτά είναι διαδικτυακά, εύχρηστα, δωρεάν, αναβαθμιζόμενα και αλληλοσυνδεόμενα και απευθύνονται σε επιχειρηματίες, στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβούλους, τεχνικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. 

Screenshot 2024-01-11 163958

Παρουσίαση εργαλείων


Δείτε εδώ μια αναλυτική παρουσίαση των εργαλείων.

Επιπλέον, ο ΣΕΒΤ σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, που συμμετείχε επίσης στο έργο πραγματοποίησε τις παρακάτω πολύ σημαντικές δράσεις:

  • Ενεργειακές επιθεωρήσεις σε 7 ελληνικές επιχειρήσεις του Κλάδου.
  • Έκδοση του εγχειριδίου «Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Εργαλείο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας Τροφίμων» και πλήθος άλλων ενημερωτικών φυλλαδίων.
  • Διοργάνωση των παρακάτω 3 πετυχημένων εκδηλώσεις:
    • Ημερίδα ΣΕΒΤ & Δίκτυο ΠΡΑΞΗ «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα», 5/5/2015.
    • Brokerage Event ««Έρευνα & Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη», 20/5/2015.
    • Ημερίδα «Βιομηχανία Τροφίμων & Ενεργειακή Απόδοση», 11/6/2015.
  • Δράσεις επικοινωνίας του έργου (Φυλλάδια, Video, Roll-up, κλπ)

Ο ΣΕΒΤ από τη συμμετοχή του στο έργο αυτό απέκτησε γνώσεις, εμπειρίες και δικτύωση γύρω από το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τα Μέλη του.

Δείτε περισσότερα βίντεο του έργου στο Youtube.

Συνέδριο SINERGIA «Energy efficiency in Mediterranean agrofood SMEs», Μασσαλία, 20/3/2015

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου SINERGIA, που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις Τροφίμων, διοργανώθηκε από το Γαλλικό Οργανισμό CRITT, στη Μασσαλία, στις 20 Μαρτίου 2015, Συνέδριο, με θέμα «Energy efficiency in Mediterranean agrofood SMEs». Από τον ΣΕΒΤ συμμετείχε ως ομιλήτρια η Σύμβουλος Προγραμμάτων Δρ Φ. Σάλτα.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα του έργου, τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και περιελάμβαναν ενεργειακές επιθεωρήσεις σε εταιρείες τροφίμων και άλλες εμπειρίες και καλές πρακτικές αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα on-line εργαλεία, που αναπτύχθηκαν από τους εταίρους και είναι τα εξής:

  • Εργαλείο αυτό-αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης
  • Βάση Δεδομένων με τις σημαντικότερες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας
  • Ηλεκτρονικός Άτλας με παρεμβάσεις, που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας

Στα πλαίσια του Συνεδρίου διοργανώθηκαν 3 θεματικές συνεδρίες, που ήταν αφιερωμένες στα παρακάτω θέματα:

  • «Το ζήτημα της ψύξης στις ΜΜΕ»
  • «Η δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βιομηχανία Τροφίμων»
  • «Η διαχείριση της ενέργειας στις ΜΜΕ».

Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι του προγράμματος MED, περιφερειακών οργανισμών, που είναι επιφορτισμένοι με θέματα ενεργειακής απόδοσης, επιχειρήσεων τροφίμων, κυβερνητικών φορέων και άλλων έργων, προκειμένου να μοιραστούν εμπειρίες, να δείξουν βέλτιστες πρακτικές και να επωφεληθούν από άλλες πρωτοβουλίες.