
To PLAN’EAT (Food systems transformation towards healthy and sustainable dietary behaviour) έχει στόχο τη μετατροπή των συστημάτων τροφίμων προς μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφική συμπεριφορά.
Οι κύριοι στόχοι του PLAN'EAT περιλαμβάνουν την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά, καθώς και τον σχεδιασμό αποτελεσματικών εργαλείων και παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν στα συστήματα τροφίμων να μεταβούν προς μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφική συμπεριφορά.
Θα αξιολογηθούν τα συστήματα οικολογικής γεωργίας τροφίμων σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας συμμετοχικές και ολοκληρωμένες συστημικές προσεγγίσεις. Θα μελετηθεί ένας συνδυασμός συστημικών, περιβαλλοντικών και μεμονωμένων παραγόντων που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά και θα αναπτυχθεί μία εργαλειοθήκη για καινοτόμες παρεμβάσεις αλλαγής συμπεριφοράς, προσαρμοσμένες σε κοινωνικά-πολιτισμικά-γεωγραφικά πλαίσια και σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Η συμμετοχή στοχευόμενων πληθυσμιακών ομάδων στη διαδικασία σχεδιασμού θα συμβάλει στην ακριβή αντιστοίχιση των ιδιαίτερων αναγκών τους, και ως εκ τούτου θα αυξήσει την αποδοχή, την αποτελεσματικότητα και την αξιοποίηση των παρεμβάσεων.
Η Κοινοπραξία
Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν 24 εταίροι από 12 χώρες. Ο ρόλος του ΣΕΒΤ θα είναι καθοριστικός για τη διάχυση των αποτελεσμάτων, καθώς θα αναπτυχθεί συγκεκριμένη στρατηγική από την κοινοπραξία για τη διάδοση και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης.
Στις 4 & 5 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου PLAN’EAT, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο του έργου, οι στόχοι και τα επόμενα βήματα.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON2021, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα έχει διάρκεια 48 μήνες.