- Το έργο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019 -

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου PEFMED είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η εφαρμογή πράσινων καινοτομιών κατά μήκος της αλυσίδας τροφίμων. 

Στα πλαίσια του έργου θα δοκιμαστεί η μεθοδολογία του «Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Προϊόντος - Product Enviromental Foodprint (PEF)», που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 9 Μεσογειακές περιφέρειες, με απώτερο σκοπό την:

  • προώθηση στοχευμένων συστημικών παρεμβάσεων οικολογικής καινοτομίας για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του Κλάδου Τροφίμων.
  • αύξηση της εμπορικής αξίας της αγοράς των προϊόντων, που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του PEF και η αλλαγή κουλτούρας των μοντέλων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων προς την κατεύθυνση του PEF.
  • υποστήριξη των στόχων της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), που σχετίζονται με την καινοτομία στον Κλάδο των Τροφίμων.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

  • Σενάρια παρεμβάσεων (τεχνολογικές & διαχειριστικές δράσεις) για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των 9 τροφικών αλυσίδων και των κύριων κοινωνικών πτυχών ακολουθώντας μια γεωγραφική προσέγγιση.
  • Στρατηγικές μάρκετινγκ για την επικοινωνία των περιβαλλοντικών επιδόσεων των 9 τροφικών αλυσίδων μέσα από διαφάνεια, αξιοπιστία και συγκρισιμότητα.
  • Εθνικοί οδικοί χάρτες για την αξιοποίηση της προσέγγισης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και από άλλες αλυσίδες τροφίμων της Μεσογείου και για την προώθηση της καινοτομίας στις ΜμΕ.Διαδικτυακές πλατφόρμες Wiki (Wiki web-platforms), που θα διευκολύνουν τη γρήγορη δημιουργία, ανταλλαγή και μεταφορά της παραγόμενης γνώσης με ένα ιδιαίτερα εύκολα προσβάσιμο και ορατό τρόπο.
  • Κουπόνια γνώσης &  νέες υπηρεσίες οικολογικής καινοτομίας από τους Συνδέσμους Βιομηχανιών Τροφίμων.

Η Κοινοπραξία

Συντονιστής: ENEA - Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development

Εταίροι: FEDERALIMENTARE - Italian Federation of Food Industry, ANIA - Association Nationale des Industries Alimentaires, FIAB - Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas, FIPA - Federação das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, ΣΕΒΤ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, CCIS-CAFE - Chamber of Commerce and Industry of Slovenia - Chamber of Agricultural and Food Enterprises, CRITT PACA - Centre Régional d’Innovation et de Transfert de Technologies Agroalimentaires, DNV-GL BUSINESS ASSURANCE Barcelona, Italian Ministry for the Environment, Land and Sea (MATTM)-Associated Partner.

Ενημερωτικό υλικό

PEFMED Videos

Προϋπολογισμός έργου: 2,4 M € - ΕΤΠΑ: 2,1 M €
Διάρκεια Έργου: 30 Μήνες (01/11/2016 – 31/04/2019)
Χρηματοδότηση: Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «ΜED». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ.