- Το έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 -

Νέοι βιολειτουργικοί φυσικοί χυμοί φρούτων που θα περιέχουν προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά, όπως ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, αναμένεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, με τίτλο «FunJuice: Φυσικοί χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε ενθυλακωμένη μορφή». Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί προστιθέμενη αξία στους φυσικούς χυμούς, προλαμβάνοντας παθολογικές καταστάσεις στον άνθρωπο, προάγοντας την υγεία και διατηρώντας την ποιότητα ζωής.

Για την προσθήκη των βιολειτουργικών συστατικών στους φυσικούς χυμούς, θα αναπτυχθούν αποτελεσματικά συστήματα ενθυλάκωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα των προβιοτικών καλλιεργειών σε επαρκή επίπεδα αλλά  και η διατήρηση των  βιολειτουργικών συστατικών στο στρεσογόνο περιβάλλον των χυμών, όσο και στις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία (θερμοκρασία, πίεση), τη διακίνηση και αποθήκευση των προϊόντων αυτών, πέραν των δυσμενών για αυτά συνθηκών που επικρατούν στο έντερο του ανθρώπινου οργανισμού.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα εύχρηστο λογισμικό πρόβλεψης της βιωσιμότητας των προβιοτικών στους χυμούς, αλλά και για άλλα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των προϊόντων αυτών, περιέχοντας την ελάχιστη αποδεκτή συγκέντρωση προβιοτικών.

Η Κοινοπραξία

Συντονιστής του έργου είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Κώστας Κουτσουμανής, ενώ επιστημονική υπεύθυνη είναι η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Χρυσούλα Τάσσου. Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας με τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εταιρεία ΑΣΠΙΣ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».

Αποτελέσματα

Σκοπός του έργου FunJuice είναι η διατήρηση των ζωντανών προβιοτικών κατά την παραγωγή προϊόντων φυσικών χυμών, ώστε μετά την κατανάλωση του χυμού, να απελευθερώνονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου.

  • Στο πρώτο παραδοτέο με τίτλο "Μεθοδολογίες για την κατασκευή διαφόρων δομημένων συστημάτων χορήγησης προβιοτικών και βιολειτουργικών συστατικών" μελετήθηκαν δύο συστήματα συσσωματοποίησης προβιοτικών, χρησιμοποιώντας φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες και η μετέπειτα ενθυλάκωσή τους σε μικροσφαιρίδια. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των συγκριτικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν. 
  • Στο δεύτερο παραδοτέο με τίτλο "Ανάπτυξη σειράς δομημένων συστημάτων εγκλεισμού με βάση βιοπολυμερή" μελετήθηκαν τρία συστήματα ενθυλάκωσης προβιοτικών με ακόλουθη βελτιστοποίηση των παραμέτρων που επηρεάζουν το σχηματισμό των δομών εγκλεισμού, όπως είναι η αναλογία και συγκέντρωση των  βιοπολυμερών και το pH. Το πρώτο σύστημα περιλάμβανε τις φυτικές πρωτεΐνες ρεβιθιού, φάβας, αρακά και πατάτας σε συνδυασμό με τους πολυσακχαρίτες αραβικό κόμμι και πηκτίνη. Στο δεύτερο σύστημα εξετάστηκαν οι πολυσακχαρίτες αραβικό κόμμι/χιτοζάνη και τέλος, το τρίτο σύστημα περιελάμβανε γαλάκτωμα σταθεροποιημένο με πρωτεΐνη ορού γάλακτος (WPI) και αραβικό κόμμι. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των συγκριτικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν.

Ενημερωτικό υλικό

Εκδηλώσεις

banner site

FunJuice & FOODTECH 2023


Στις 13 Νοεμβρίου, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Έκθεσης FOODTECH-GLOBAL PACK 2023, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για Workshops & Seminars, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.