- Το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2023 -

Το έργο FOODSENS (Ταχεία ανίχνευση επιμολυντών και νοθείας σε νωπό γάλα με εμβαπτιζόμενους νανοφωτονικούς αισθητήρες), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη ενός νέου καινοτόμου φωτονικού εργαλείου για ταχείες και χαμηλού κόστους αναλύσεις στον Κλάδο των Τροφίμων. 

Το προτεινόμενο σύστημα διαθέτει πολλαπλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις υπάρχουσες αναλυτικές λύσεις (απλότητα λειτουργίας, μηχανική σταθερότητα, μείωση κόστους και όγκου του συστήματος, ικανότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης δύο αναλυτών χωρίς την χρήση ιχνηθετών,  κ.α.). Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός πλεονεκτημάτων καθιστά το προτεινόμενο σύστημα πολύ ελκυστικό για εφαρμογές όπου το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία, η ταχύτητα και η συμπίεση του κόστους ανάλυσης.

Το σύστημα FOODSENS φιλοδοξεί να προσφέρει στην ελληνική και παγκόσμια Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεσματικότερη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων της, ενώ αποτελεί επιχειρηματική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το έργο ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2020 και θα έχει διάρκεια 30 μήνες. Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας.

Η Κοινοπραξία

Οι συνεργαζόμενοι φορείς του έργου είναι οι ακόλουθοι:

Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων (ΕΝΜ), Εργαστήριο Ανοσοδιαγνωστικών Προϊόντων (ΕΑΠ), Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (ΕΜΒΤ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΡΑΞΗ (οργανική μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας), ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., ThetaMetrisis και ο ΣΕΒΤ.

Ενημερωτικό υλικό